Hur navigerar jag?

Det startar med att jag lägger en rutt i MyRoute-app, https://www.myrouteapp.com/, ett webbaserat verktyg med jättemånga bra funktioner, allt från enkel ruttnavigering till möjlighet att gå ner på gatunivå och kontrollera vägstandard med mera. Beroende på kartleverantör man använder i MyRoute-app, som i sin tur styrs av vilket GPS-märke man vill exportera rutten till, kan man dessutom välja bort vissa typer av vägar, t.ex. om man önskar undvika oasfalterade vägar eller om man vill kunna lägga rutter oavsett om det finns säsongsrelaterade avstängningar eller ej.

Garmin Zumu XT

Då jag sedan sommaren 2020 i första hand använder en Garmin Zumo XT så innebär det att jag planerar rutten i Garmins kartor, egentligen levereras dessa av HERE till skillnad från t.ex. Tomtom som har egenframtaget kartmaterial. Innan jag bytte till Zumo XT användes olika version av Tomtom Rider 400- och 500-serie, jag tyckte personligen bättre om Tomtoms kartor …

Efter att rutten skapats i MyRoute-app så väljer jag att spara rutten som fil, väljer .gpx-format med alternativet ”track + POI”, på så sätt får jag med alla tusentals punkterna som bygger upp spåret och alla ”Point Of Interest”-punkterna för det aktuella spåret. Filen sparas i mappen för nedladdade filer och behövs för att importera den via Garmins webbaserade verktyg Explore, https://explore.garmin.com.

I Garmin Explore, under ”Map”, väljer jag att importera rutten, väljer eventuell ”Collection/Samling” som rutten skall importeras under, drar sedan ruttfilen till importfönstret och allt är klart. Då Zumo XT:n är ansluten via samma konto till Garmin Explore synkar den automatiskt via sin wifi-anslutning det nya spåret till sin interna lagring.

Är det klart nu då? Nope …

I gps:n måste man sedan gå in under Apps/Appar och välja Track/Spår, här hittar man nu sitt spår och man måste välja att exportera det till Trip planner/Reseplaneraren. När man gjort detta är rutten tillgänglig i Trip planner/Reseplaneraren.

Många steg? Ja, verkligen men då man vant sig blir det mindre invecklat. Fast skall sanningen fram, även här fungerar Tomtom Rider 400- och 500-serien betydligt enklare då man med fördel exporterar spåret direkt från MyRoute-app via USB-kabel … och därmed slipper alla mellansteg i ytterligare en webbportal.

Och javisst, Garmin förlitar sig dessutom på en app i din telefon, såklart 😉
Det gäller därför att du har Garmin Drive installerat i din smartlur … ifall du vill ha all funktionalitet med trafikuppdateringar, styrning av musik via gps:n osv.
På hojen har jag dessutom en 4G-router som delar ut ett trådlöst nät vilket gps:n är anslutet till för Internetåtkomst.

Detta är inget facit över hur man skall eller måste göra, det är bara att detta arbetsflödet fungerar bra för mig då jag fram för allt slipper att ansluta GPS:n via kabel till en dator, istället synkar jag min rutter trådlöst via wifi-koppling.

Bara mina 50 öre … som man säger, ha det bra,

/Anders