Hur vi navigerar?

Under många år körde vi efter vägvisning från Tomtom:s GPSer för mc, började med en Tomtom Rider 400 med Europa-kartor. Denna följde även med på någon USA-resa varför den kompletterades med USA-karta, fungerade bra men då denna tilläggskarta skulle förnyas, mot en kostnad, så var det ingen större merkostnad att köpa en ny Rider 450 med livstids världskartor och sälja 400:n. Då Rider 550 släpptes kom den med utökat stöd för Wifi vilket lät bra, det som däremot var mindre bra var att en del blåtandsstöd försvann och andra saker blev också sämre.

För att lägga de rutter vi följer används webbapplikationen MyRoute-app, jag har använt den sedan Beta-stadiet och den är framtagen och utvecklad av samma gäng som gjorde det välkända Tyre to Travel, oftast bara kallat Tyre i olika former. Att föra över färdiga rutter till Tomtom är jätteenkelt, man bara ansluter sin GPS via USB, väljer att exportera samt vilken filversion och sedan är rutten klar att användas i Tomtom:n.

Våren 2020, Garmin har släppt sin Zumo XT och suget att prova något nytt, dessutom med en betydligt större och klarare skärm blev för mycket. Kollade också så att det fortfarande skulle gå att använda MyRoute-app tillsammans med XT:n och det verkade fungera så … en Zumo XT införskaffades.

Att använda MyRoute-app tillsammans med Garmin Zumo XT visade sig däremot vara mer invecklat än vad jag först trodde.

Man gör rutten i MyRoute-app, precis som vanligt, men sedan börjar utmaningen. Rutten måste sparas som en .gpx-fil. Därefter startar man webbapplikationen Garmin Explore, loggar in med sitt Garmin-konto och går in under ”Map”.

Här finns nu möjlighet att importera .gpx-filen man sparade från MyRoute-app. Efter att man gjort det finns rutten importerad i Garmin Express. Om din Zumo XT är rätt konfigurerad och ansluten via trådlösa nätet mot samma konto så kan du hitta den under dina ”Tracks” (spår).

Dock är inte ditt ”spår” klart att använda för att navigera efter, istället måste du nu i din GPS importera spåret till den app som kallas Ruttplaneraren. Först när denna import gjorts kan du, fortfarande i Ruttplaneraren, använda rutten och därmed också starta navigeringen.

Har du egen GPS? Vill du ha samma rutt som vi kör efter? Du behöver ett fungerande konto hos MyRoute-app, logga in och sök efter ”Anders Nordh” så kommer du att hitta mitt konto, be sedan om att få bli ”vän” via MyRoute-app så kommer du att få möjlighet att ladda ner våra rutter i förväg … 😉 … eller i efterhand för den delen …

Låter det besvärligt? Ja, i början är det lite struligt men man lär sig snabbt och efter några gånger fungerar det bättre 😉

Redigerad 2021-05-19:
Sedan en tid har MyRoute-app haft en Betaversion igång för att spara för Garmin Zumo XT. Istället för att ansluta med kabel man nu väja att via MyRoute-app-appen i sin telefon gå in och spara som…, sedan via betaversionen som innehåller route, track samt PoI, spara den till Garmins Drive-app och genom denna välja att överföra till GPS:n. Är man för långt från GPS:n eller att den inte är igång sker överföringen så snart GPS:n finns i närheten igen och är startad.
Bara som tips …
/Anders